Gitar Nedir?
Gitar dünyada kullanılan en yaygın telli müzik aletlerinin başında gelen, elle veya pena ile çalınabilen, genellikle sağlam yapılı, akustik ses üretmeye müsait abanoz, gül, akağaç, maun, kızılağaç, dişbudak gibi ağaçlardan yapılan klasik, akustik, elektro ve bas gibi çeşitleri bulunan bir müzik aletidir. Yapısında gövde, sap, burgular ve teller bulunur. Naylon telli ve çelik telli olarak ikiye ayrılan gitarlar müzik türlerine göre zamanla değişim göstermiştir.
Gitarın Yapısı
Gitarın yapısı çeşitlerine göre farklılık gösterir. Klasik gitarın gövdesi sekiz rakımına benzer ve buna bağlı bir saptan oluşur. Sap kısmında gitarın klavyesi bulunur. Klavyede bulunan perdelerde nota çıkış yerleri kolayca bulunabilir. Genellikle 18 ila 24 perdeden oluşur.
Köprü, telleri gövdeye bağlayan kısımdır. Üzerinde saddle denilen bir bölüm vardır. Köprü hareketli ve sabit olabilir. Klasik ve akustik gitarda sabit olan bu kısım elektro ve basgitarda hareketli olabilir. Hareketli olduğu durumda tremolo kolu denilen aletle teller gerdirilebilir veya gevşetilebilir. Bu hareket sayesinde gitardan çıkan ses farklı notalarda olur.
Eşik, tellerin akort burgusuna gitmeden sonlandığı kısımdır. Plastik, kemik gibi malzemeler dışında farklı materyallerden de oluşabilir.
Kafa, gitar sapının ucunda bulunan kısımdır. Gitarın en önemli bölümlerinden biridir. 3 çeşidi bulunur. Akort burgularını içeren bu kısım gitarın sağlamlığını ve sesin stabil olmasını sağlar.
Manyetik, pasif manyetik ve aktif manyetik gibi kısımlar da elektrogitar ve basgitarlarda bulunan mıknatıslardan oluşan, tellerin titreşiminin elektrik akımına dönüşüp amfiye iletimindeki ilk basamaklardan olan kısımlardır.
Gitarın Tarihçesi
Gitarın tarihçesi çok eskiye dayanmakla beraber Avrupa’ ya gelişinde İran ve Arap kültürlerine rastlanıyor. İran vasıtası ile Araplara ve Arapların İspanya’ yı fethiyle beraber Avrupa’ ya geldiği varsayılır.
Latin ve mağrip gitarının ilk bulunması ise 12. Yüzyıl’ a kadar dayanıyor. 16. Yüzyıl’ da gitar ismini ilk defa kitaplarda görüyoruz. Bu zamanlarda 4 ve 5 telli olarak üretilen gitar günümüze gelişip değişmeye devam etmiştir. 16. Yüzyıl’ ın sonlarında İspanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde yaygınlığı artmıştır. 17. Yüzyıl’ da zamanının popülerliğine kavuşmaya başlamış, seçkin ve zengin ailelerin salonlarında yer bulmuş ve virtüözlerin, sanatçıların, halkın ve şairlerin sıkça kullandığı bir müzik aleti olmuştur. 18 ve 19. Yüzyıl’ da ise meşhur İspanyol gitarı doğmuştur. Bu zamanda gitarın sesinin artması için gövdesinde, derinliğinde, göğüs kapağında birçok değişiklik yapıldı.
19. Yüzyıl’ da birçok İspanyol gitarist yetişmiştir. Bunlardan bazıları Sor, Cano, Huartas, Tostado, Aquado, Fossa’ dır. 19. Yüzyıl’ ın sonlarına doğru ise modern gitar ekolünün kurucusu olarak Bach, Beethoven eserlerini gitar için düzenleyen Francisco Tarrega ismine rastlarız. Andres Segovia gibi usta bir gitarist Alirio Diaz adında birini yetiştirir ve bu kişi ülkemizde de gitarın tanınmasında büyük rol oynar.
Günümüzde ise Jimi Hendrix, Asım Can Gündüz, Ritchie Blackmore, Eric Clapton, BB King, Freddie King, Muddy Waters, Buddy Guy gibi ünlü gitaristler adından söz ettirir.
Gitar Çeşitleri | Gitar Nedir?
Klasik Gitar
Klasik gitar, diğer gitar çeşitlerinden önce üretilmiş, 3’ü çelik telle sarılmış naylon diğer 3’ü de naylon 6 tele sahip, gövdesinde yuvarlak bir boşluk bulunan en yaygın müzik aletlerinden biridir. Çalınmasının daha kolay olması bakımından gitara ilk başlayanların tercih ettiği bir türdür. Çok farklı kalite ve yapıda üretilen bu gitar çeşidinde Brezilya gül ağacı, Hindistan gül ağacı, sedir, ladin gibi ağaç türleri tercih edilir. Pena yerine genellikle elle çalınır. Sol el klavye üzerindeki notalara veya akorlara basarken sağ el ile arpej veya ritimli olarak çalmak mümkündür.
Akustik Gitar
Akustik gitar, klasik gitara göre daha sert yapıya sahip, 6 tane çelik telli yapısıyla daha net ve gür ses çıkaran bir gitar türüdür. Gövdesi daha iri ve basık olmasına rağmen sapı daha dar ve serttir. Çelik tellerin gerginliğinden oluşan kuvvet ile gitarın yapısı bozulmaması için daha sağlam ağaçlar kullanılır. El yerine daha çok pena ile çalınır. Rock, blues, jazz gibi müzik türlerinde daha çok kullanılır. Bunların dışında solo performanslarda veya fingerstyle tekniklerinde kullanımı son zamanlarda popülerlik kazanmıştır.
Elektrogitar
Elektrogitar, klasik ve akustik gitarın aksine sesi gövdedeki boşluktan değil gövdedeki manyetiklerin teller üzerindeki titreşimi algılayıp amfiye iletmesinden ve amfinin bu sesleri üretip yükseltmesinden oluşturur. Bunun için elektrogitar amfi ve kablo gibi ekipmanları gerektirir. Kullanıldığı müzik türlerine göre manyetik dizilimi, şekli, manyetik sayısı veya yapısı değişkenlik gösterir. Bu yapılar dışında efektler için kullanılan pedal setleri de vardır. Gibson, Fender, Ibanez, Cort gibi üreticilerin klasikleşmiş modelleri bulunmaktadır. Rock, blues, jazz, metal gibi müzik türlerinde kullanılır.
Basgitar
Basgitar, yapısı ve ses çıkarma prensipleri elektrogitara benzer. Gövdesindeki manyetikler ve amfi ile ses üretimini sağlar. Normal gitarlara göre sesi 1 oktav daha kalın olan bu gitar çeşidi müzik gruplarının vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. 4 telli, 5 telli, 6-7 ve 12 telli çeşitleri bulunmaktadır. Solo çalınmaya pek müsait olmayan basgitar daha çok diğer müzik aletlerini dengelemesi ile dikkat çeker.
Diğer gitar çeşitleri
Bu dört gitar çeşidi dışında perdesiz gitar, lap steel gitar, 7 telli gitar, 12 telli gitar, jazz ve weissenborn gitar gibi gitar çeşitleri de bulunur.
1 Yorum (lar)
Elleriniz büyükse veya parmaklarınız kalınsa aküstik gitar alırken çok dikkatli olun.
Yorum Yap