Bateri Nedir?

Bateri ritim tutmaya yarayan, zil ve davullardan oluşan, çalarken akıcı, dengeli ve koordineli olmayı gerektiren bir müzik aletidir. Kökü Fransızcadan gelen bateri kelimesi yerine davul seti veya davul kiti terimleri de kullanılabilir. Perküsyonların yani vurmalı çalgıların en popüler üyelerinden birisidir. Çalarken hız ve çevikliğin yanında el ve ayak koordinasyonu çok önemlidir.

Bateri ahşap bir materyal olan bagetlerle bateristler tarafından çalınır. Genellikle müzik gruplarında şarkının ritmini belirleyenler bateristlerdir.

Bateri rock, jazz, blues, pop ve metal müzik türlerinde daha çok kullanılır. Ünlü bateristlerden bazıları ise John Bonhan, Keith Moon, Neil Peart, Dave Grohl, Ringo Starr, Buddy Rich, Stewart Copeland, Questlove, Ginger Baker, Michael Shrieve gibi isimlerdir.

Baterinin Tarihçesi

Baterinin tarihçesi aslında davulun bulunmasıyla başlar. Davul ise tarihteki en eski çalgılardan biridir. Eski medeniyetlerin çeşitli törenlerinde veya savaşa giderken davullar kullanılırdı. Bateri kelimesi Fransızcada vurulan anlamına gelen “batterie” den gelmektedir. 18. Yüzyıl’ da bateri gibi toplu çalgılar yerine insanlar davulu ayrı, trampeti ayrı, zilleri ayrı çalıyordu. 19.Yüzyıl’ a kadar baterinin gelişimi devam etti. Önce iki davuldan oluşan setler sonra da pedallar eklendi. Pedallar sayesinde bateri çalarken ayaklarımızı kullanma imkânı da olmuştur.

Günümüz baterileri ise 19.Yüzyıl’ın ortalarından itibaren üretilmeye başladı. Buradaki değişiklik birçok davulu ve zili bir kişinin çalacağı şekilde dizayn etmektedir. James Lent ve Buddie Gilmore tarihte ilk bilinen ünlü bateristlerdir.

Baterinin tarihsel gelişiminde davul sayıları arttı, ardından 1910’larda pedal (kick) bulundu. Takip eden süreçte bateri fırçaları ve bagetler ile bateriler çalınmaya başladı. Sinema sektörünün tarihine bakarsak sesli filmlerden önce sessiz filmleri görüyoruz. Sessiz filmler döneminde oldukça popüler ve evrensel bir niteliğe sahipti. Bazen sessiz filmlerin gösteriminde ve çekilmesinde sahneye duyguyu daha iyi aktarmak için canlı müzik kullanılırdı. Bu canlı müzik esnasında bateristlerin de rolü önemliydi. Fakat 1927 yılında yayınlanan ilk sesli film “Talkies” birçok bateristi işsiz bırakmıştır.

Osmanlı döneminde Mehter Takımı için üretilen ziller dünyaca ünlü hale gelmişti. O dönemlerde yaşayan Zilciyan ailesi 1929 yılında Zildijan markasını piyasaya sürdü. Amerika’ ya göçen Zilciyan ailesi şuan dünyanın en büyük zil üreticilerinden birisidir.

1940, 1950’lerde rock, jazz gibi müzik türlerinin popülerleşmesiyle bateri yaygınlaşmıştır. 1997 yılında Yamaha ve Roland gibi büyük firmaların bateri üretimine başlamasıyla modern ve günümüzdeki bateriler üretilmeye başlamıştır.

Baterinin Yapısı

Genellikle baterinin yapısında 5 parça davul ve 3 parça zil bulunur. 5 parça davul 1 high tom, 1 mid tom, 1 floor tom, trampet ve pes (bass drum) davuldan oluşur. 3 parça zil takımı ise crash, hi-hat ve ride ismindedir. Bu standartların dışında bateristler müzik türüne veya kendi tarzına göre istediği modifikasyonları yapabilir.

Davulları sabitlemek için stand denilen sehpalar kullanılır. Kick davulunu kullanmak için single veya twin pedallar vardır. Davulları çalmak için ise baget, fırça veya tokmaktan faydalanılır. Değişik uzunluk ve kalınlıkta olan bagetler ahşap dışında karbon veya metal de olabilmektedir.

Baterinin yapısı özetle birçok davul ve zilin sağlam bir şekilde sabitlenip birleşmesi ile oluşur. Zillerin pozisyonları ve davulların çeşitliliği bateristin tercihine bağlıdır.